
Karadenizin tipik yaz ayı iklim özelliği olan sıcak ve nemli havanın aksine Uzungöl oldukça serin ve rahatlatıcı temiz bir havası vardır. Uzungöl, tipik Karadeniz iklimine sahiptir. Yılın her mevsimi bol yağış alır. Yağışlar; kışın kar, yazın yağmur şeklindedir. Sonbahar ve ilkbahar aylarında yağmurlara günün herhangi bir anında aniden yakalanabilirsiniz. Ani hava değişimlerine hazırlıklı olmalısınız.
Uzungöl istasyonunda gözlenen meteorolojik verilere göre; yıllık ortalama hava sıcaklığı 8°C civarındadır. En soğuk ay şubat olup ortalama 0.10°C hava sıcaklığı görülür. En sıcak günler ise 38°C ile temmuz ayında yaşanmaktadır. Ortalama nispi nem yıllık %80 olup en yüksek neme %90 ile temmuz – ağustos aylarında rastlanmaktadır. Yıl boyunca ortalama nispi nem %74’ün altına düşmemektedir. Bu değerlere göre tüm aylar için Uzungöl’de oldukça nemli bir hava olduğu görülmektedir. Uzungöl’de yıllık ortalama yağış miktarı 74 mm olarak tespit edilmiştir. Yağışların yüksek ve bol olduğu aylar nisan, mayıs, haziran ayları olup en yüksek yağış 101.80 mm ile mayıs aylarında gerçekleşmektedir. En düşük aylık yağış ise 62 mm civarında olup, yıllık toplam yağış 926 mm civarındadır. Bölgede yıl boyunca yağış düzenli olarak mevsimlere dağılmıştır. Hakim rüzgar yönü güneybatı yada göl çıkış tarafından göl girişine doğrudur.
Göllerin çevresinde bulunan nemcil bitkiler, sulak alanlarda gelişen yosun türleri ve turbaları oluşturan bitki türleri düşük sıcaklıklar ve yüksek nemlilik şartları aramaktadırlar. Uzungöl’de yılın 6-7 ayında hava sıcaklığı 0°C’nin altına düşebilmektedir (yıllık ortalama 7.80 °C). Nemlilik de oldukça yüksek orandadır (yıllık ortalama %79). Diğer taraftan yağışlarda (%22 kış, %29 ilkbahar, %24 yaz ve %26 sonbahar) yıl boyunca hemen hemen eşdeğer bir şekilde dağılmıştır. Ayrıca, Uzungöl’de yıllık yağış miktarı 900 mm’nin üzerinde (926 mm) olması ve nemliliğin de yüksek olması nemcil karakterde bitkilerin gelişmesi için uygun ortam oluşturmaktadırlar. Uzungöl’de uzun yıllar boyunca (1979-1991) gözlenen en yüksek seviye 180 cm, en düşük seviye 24 cm, ortalama seviye 69 cm ve seviye farkı (maksimum göl seviyesi – minimum göl seviyesi) ise 156 cm olarak belirlenmiştir.
Bu veriler değerlendirildiğinde Uzungöl’de yazları ılık, nemli ve sisli bir havanın hakim olduğu, kışları ise serin, yağışlı ve nemli olduğu görülmektedir. Gölde kış aylarında her yıl olmamak kaydıyla donma olayı oluşabilmektedir. Uzungöl’ün meteorolojik özellikleri incelendiğinde; Uzungöl’ün iklimi B tipi Humid – Orman, C’Mikrotermal yani az sıcak ve her mevsim yağışlı bir yapıda olduğu belirlenmiştir.
Yukarıdaki bilgilerden anlaşılacağı gibi Uzungöl’de kış ayları biraz ağır geçmektedir. Yayla sınırında yer almasının da etkisiyle kışın yükseklerden esen soğuk havanın etkisiyle neredeyse her yıl kış mevsiminde göl üzerinde kalın bir buz tabakası oluşmaktadır. Kış aylarının bu denli ağır geçmesinden ötürü bölgede kış turizmine imkan verecek etkinlikler nadiren yapılmaktadır. Uzungöl’de yalnızca kış aylarında değil, yılın büyük bir bölümünde soba yakılması gerekmektedir. Denizden yüksekliği 1900 mt. olduğu göz önünde bulundurulduğunda kışın etkisinin bu kadar sürmesi normal karşılanmaktadır.
Yaz ayları bölgenin en aktif olduğu dönemdir. Temiz havası muhteşem doğası ve ormanların ziyaretçilerine sunduğu yeşil rengin her tonundan özenle hazırlanmış tablo gibi manzarasıyla, en çok ilgi çektiği dönemdir. Yaz aylarında Uzungöl’de, aynı gün içerisinde birçok mevsimi hissetmeniz mümkündür. Açık bir havanın yerini bulutlara terketmesi, aniden yağmur yağması, güneşin tepenizde parlaması veya soğuk bir esinti ile karşılaşmak için tüm gün beklemenize dahi gerek olmayabilir. Uzungöl, 1100 metre yüksekliği bulan konumuyla çevresinde bulunan yaylalardan etkilenmesi neticesinde serin ve temiz bir havası vardır. Yayla havasının etkisi demişken güneş altında uzun süreli kaldığınızda hiç farkına varmadan yanma ihtimaliniz büyük. Bu yüzden her ne kadar denize girme amaçlı gelmeseniz de doğa yürüyüşü yapmaya niyetiniz varsa güneş kreminizi sürmenizi veya uzun kol elbiseler giymenizi tavsiye ediyoruz.
Sonbahar mevsimi Karadeniz’in en çok yağış aldığı mevsimdir. Bu mevsimde eğer Uzungöl’ü ziyaret etmeyi düşünüyorsanız ansızın yağacak yağmurları da planınıza dahil etmenizi öneririz. Gündüzleri serin, akşamları ise biraz daha kış havasını andıran sıcaklıklar hüküm sürer. Tabi sonbaharın sadece olumsuzlukları değil, iyi yönleri de mevcut. Uzungöl ormanları size sadece yeşilin olduğu bir görüntü vaad etmiyor, sonbaharda sarının kırmızının ve kahverenginin birlikte olduğu renk cümbüşü sunuyor. Boşuna denmiyor her mevsim ayrı bir güzel Uzungöl diye.
Gerçekten gezilmesi gereken güzel bir yer