
Bu yıl ikincisi düzenlenen 2. Ululslararası Trabzon – Uzungöl Havacılık Şenlikleri’ne etkinliğin son günü yaşanan olay damgasını vurdu. 22 yaşındaki genç sporcu Uzungöl’ün üzerinde biraz dolaştıktan sonra çıkan rüzgarın etkisiyle paraşüt hakimiyetini kaybetti ve tüm uğraşlarına rağmen göle düşmekten kurtulamadı.
Yukarıda da belirttiğim gibi “Göle düşmekten kurtulamadı.” diyorum. Çünkü sporcu göle çakılmadı. Paraşütünün dolanması sonucu yedek paraşütüne sarıldı ve onu kullandı. Yedek paraşütün sayesinde göle düşüşü sert olmadı. Fakat ilk yardım ekiplerinin müdehalede gecikmesi, botta yakıt bulunmaması ve tüm bunların yanında Trabzon’da düzenlenen etkinliğe Gümüşhane AKUT ekibinin katılması gibi faktörler de eklenince yapılan ilkyardım da fiyaskoyla sonuçlandı.
Uluslararası yapılan bir etkinlikte bu denli ihmallerin bulunması insanların aklına birçok soru işareti bırakıyor. Uluslararası bir etkinliğin daha gelenekselleşme arifesindeki organizasyonunda yapılan hatalar, belki önümüzdeki yıllarda bu etkinliğin gündemden kalkmasına sebep olacak. Trabzon’un sahip olduğu turizm potansiyelinin büyük kısmının Uzungöl ve Sümela’ya borçlu olduğu düşünüldüğünde bu ihmalin sonuçlarının bölgeye geniş vadede büyük kayıplar verdireceği gözardı edilemez.
Yapılan yamaç paraşütü etkinliğinde bir Can’a mal olan bu hata organizasyon için kötü bir reklam olmuştur. Tüm bunların yanında verilmiş olan can kaybının da tüm ticari kayıplardan öte üzücü bir olay olduğunun altını çizmek isterim. Ard arda gelen bu hatalara eleştirel yönden yaklaşmak gerekirse;
- Böyle uluslararası bir organizasyonda yeterli önlemler neden alınmadı?
- Organizasyonun göl içerisindeki arama kurtarma çalışmalarını yapacak olan ekip (AKUT) neden Trabzon değil de, iç kesimde bulunan yani su aktivitesinden uzak bir şehir olan Gümüşhane AKUT ekibi görevlendirildi?
- Sporcunun göle düştüğü görüntülerin yer aldığı haber videolarında düşüşünün yaklaşık 30-50 saniye kadar sürdüğü anlaşılmasına rağmen bu sürede aşağıda hazırda beklemesi gereken su içerisindeki akut ekibi neyle meşguldü?
- Düşen sporcunun gölün kenarına olan uzaklığı 15-20 metre olmasına rağmen neden bu kadar geç müdehale edildi?
Tüm bu soruları bir araya getirerek düşündüğümüzde ortaya büyük bir ihmal olduğu çıkmaktadır. Uluslararası arenada, yapılan bu etkinliklerin sonuçlarının ülkemizdeki gibi kısa sürede unutulmayacağını göz önünde bulundurduğumuzda bu olayın bölgemize kazandıracağı kötü vizyondan kurtulmamız biraz zaman alacak gibi görünüyor.
Yorum yapın / Bize Soru Sorun;