Uzungöl Turları

Erozyonun etkisiyle haldizen deresinin önünün kapanması, dünyanın en güzel manzaralarından birisinin oluşmasını sağlamış. Milli Park‘larımızdan olan Uzungöl, etkileyici çam ormanları manzarası, içindeki alglerin göle vermiş olduğu yeşil ton ve tertemiz havasıyla her yıl binlerce turistin Doğu Karadeniz’deki ilgi odağı haline geldi.

Geçmişte Solaklı deresi boyunca engebeli ve dik yamaçlardan oluşan zor coğrafyanın insanları, hayvancılık ve tarımla geçinirdi. Fakat bu iki işlev de maalesef tamamen insan gücüyle yapılmak zorundaydı.

21.yüzyılın ikinci yarısından itibaren; büyük bir bölümü Avrupa’ya olmak üzere ana geçim kaynağı gurbet olmuştur. Doğu Karadeniz Bölgesi ve özellikle Trabzon, yeryüzü şekillerinin elverişsizliği nedeniyle genel olarak ekonomi ve sanayi açısından diğer bölgelere oranla çok yoksun bir bölge. Solaklı deresi boyunca ise özellikle Çaykara tamamen yoksun bir bölge. 2000’li yılların başlarına kadar en yakın fabrika ve iş sahası komşu ilçe olan Of daki çay fabrikalarıydı. Bölgede ortalama üç aileden biri bu fabrikalarda çalışan biri oluyordu. 2000’li yıllarda otomasyona geçen bu fabrikalarda çalışan sayısı azaldıkça bölgeden bu fabrikalarda çalışanlarında sayısı git gide azaldı. Buna karşın “Bacasız Sanayi” olarak bilinen turizm, son zamanların cazibe merkezi olan Uzungöl sayesinde yöremizde alternatif istihdam alanları oluşturdu.

Otel, motel, restaurant ve pansiyonlarla birlikte yaklaşık 3000 yatak kapasiteli Uzungöl’e günü birlik gelip giden ziyaretçilerle birlikte; taşımadan hizmete, ticaretten rehberlik hizmetlerine, tercümanlık hizmetlerine kadar 500 civarında yöre insanına istihdam sahası açmıştır. Konaklamalarda yaz sezonlarında  Uzungöl’ün Doğu Karadeniz’de en çok ziyaretçi alan turizm merkezi olması nedeniyle otel ve pansiyonların ihtiyacı karşılayamaması, kiralık konut sıkıntısını ortaya çıkarmakta. Uzungöl’deki tesislerin konaklama taleplerini karşılamakta zorlanması, buna karşın son dönemde bölgede yapılan bir çok tesis ve otele yaklaşık 3 bin yatak kapasiteli tesislerin temmuz ve ağustos aylarında talebi karşılayamadığı sık sık dile getirilmektedir.

Bu istihdam sahasında ağırlıklı olarak Uzungöl ve civarında yaşayan insanlarımız yararlanmakta. Taşkıran’da bulunan Su işleme fabrikası bölge için ayrı bir istihdam alanı olarak bulunmaktadır.

Bir başka alternatif iş sahası da Suren Deresi boyunda Telcek mevkiinde ki kaynak suyu ( Uzungöl Su); uluslar arası kalite standartlarına uygun bir su olup orta sertlik derecesine sahiptir. İlk etap da damacana ve şişe suyu olarak yurt içi ve yurt dışı pazarlara sunulan suyun işletmeciliğini; bölgemizin değerli iş adamları tarafından hizmete açılmıştır.

Bütün bunların yanı sıra yöre insanının birinci tercihi eğitim yoluyla sağlanan kalifiye iş alanları ve kamu istihdam alanlarıdır. Az sayıda da olsa bireysel girişimcilerimizin dolaylı olarak ta olsa bölgeye sağladığı ekonomik katkı küçümsenemeyecek ölçülerdedir. Bölgeye ilginin her geçen yıl artarak devam etmesi yöre halkı tarafından fırsata çevrilmekte, tarla, bağ-bahçe ürünlerinden sadece kendileri için üretim yapmayıp işletmelerin yöresel kahvaltı sofralarını zenginleştirecek ürünler üretmekte ve bunları işletmelere satarak ek gelir kaynağı haline getirmektedir. Araç safari, fayton, bisiklet turları, doğal yürüyüş alanları ve geceleri canlı müzik eşliğinde turistleri ağırlayan Uzungöl’e özellikle de Arap turistlerin büyük ilgi göstermesi, burada arapçaya olan ilgiyi de artırmış, halk arapça dil kursları almaya başlamıştır.

Benzer Konular
Trabzon’un Parlayan Yıldızı Uzungöl
Uzungöl'de Doğal Hayat

Son yıllarda Trabzon'da turizm sektöründe meydana gelen atılımlardan en Devamı...

Yapılaşma ve Turizm
Uzungöl'de Yıkım Kararı

Kıyılarımızda, turistik yöre ve merkezlerimizde imar düzensizlikleri, çarpık yapılaşma, Devamı...

Trabzon – Bursa Arası Uçak Seferleri
Trabzon THY Seferleri

Bursa/Yenişehir- Trabzon arasında pazartesi, perşembe ve cumartesi olmak üzere haftanın Devamı...

Yorum yapın / Bize Soru Sorun;