
Karadeniz yayları son yıllarda yabancı turistler de dâhil olmak üzere pek çok gezginin tatil planlarının arasında yer almaya başladı. Sadece deniz ve güneşten oluşan tatil anlayışı yerini yavaş yavaş, serin, bol oksijenli ve sessiz sakin yayla turizmine bırakıyor. Yaylalar, büyük şehirlerin kalabalığından, modern hayatın getirdiği stresten ve gürültüden uzaklaşıp doğaya dönmek isteyenler için birebir.
1989 yılında Tabiat Parkı, 2004 yılında Özel Çevre ilan edilen Uzungöl, Doğu Karadeniz Turizmi kapsamında en çok ziyaretçi alan merkezlerin başında gelmektedir. Doğu Karadeniz turlarında adı mutlaka geçen Uzungöl, bölge için önemli bir vizyon oluşturmaktadır. Soğanlı Dağları’nın eteğinde, denizden 1100 metre yükseklikteki bu göl, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti bölgeye çeken Trabzon‘un doğal merkezi haline gelmiştir.
Zengin bitki örtüsüne ve geniş bir yaban hayatı çeşitliliğine sahip bölgenin 1625 hektarlık bölümü Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır. Sarp kayalıkların arasından akan şelalerin, ilkbaharda eriyen kar suları / yağmurlarla coşan akarsuların ve yemyeşil doğanın ortasında bulunan Uzungöl, doğayla içiçe bir tatil geçirmek için ideal.
Bu bölgede yeşili en çok temsil eden ağaç türü doğu ladindir. Bunun dışında; karaağaç, kızılağaç, ceviz ve kestane ağaçları da bulunur. Baharın gelmesiyle birlikte bölge tamamen yeşille kaplanır ve ziyaretçilerine daha Uzungöl’e varmadan yol boyunca eşlik eder. Yol boyunca her yer yemyeşil bir örtüyle kaplanmış, sarp tepelerin üzerlerine yapılmış yöre insanın yaşadığı evleri gördüğünüzde ayrı bir şaşkınlık yaşarsınız. “Buralarda ev yapılır mı?” Sorusunu kendinize soracağınız pek çok yerle karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz.
Bölge, yaban hayatı açısından da zengindir. Yaban domuzu, porsuk, vaşak, çakal, sincap, yaban ördekleri, dere ve göl alabalıkları bu çeşitliliğe sadece bir kaç örnektir. Uzungöl’de tatile geldiğinizde etrafta yapacağınız doğa yürüyüşünde bu hayvanlardan biriyle karşılaşmanız sizin için unutulmaz bir an olabilir. Ama ne yazık ki bu hayvan türlerinden bazıları, bölgede yapılan kontrolsüz avlanma ve turizm adına yapılan sorumsuzca etkinlikler ( Uzungöl’de Helikopter Turu vb.) sonucunda soylarının tükenmesi veya bölgeden başka yerlere göç etme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.
Yaz tatillerini deniz kenarında geçirmek istemeyenler için serin bir alternatif sunan bu bölgede, kışın da misafir ağırlayabilmek için gerekli altyapı çalışmalarına devam edilmektedir. Yılın ortalama 5 ayı karla kaplanan bu bölge, kar tatili severlerin de alternatif tercihleri arasında yer alır hâline gelmiştir. Karlar altındaki dik yamaçları ve yeşilin beyazla mükemmel uyumunu görmek; temiz havada, kar üzerinde yürüyüş yapmak ve sıcacık şömine ateşinin başında bir akşam geçirmek isteyenlerin tercihlerini Uzungöl’den yana kullanmaları için bir çok işletme kış turizmi yatırımlarını artırmıştır.
Uzungöl’de tipik Karadeniz iklimi görülür. Bölge her mevsim bol yağış alır. Yağışlar kışın kar, yazın yağmur şeklindedir. Bu iklim özelliği sayesinde bölge her mevsim yeşil kalır. Dünyanın ılıman bölgede bulunan en yaşlı ormanları da burada görülür.
Yorum yapın / Bize Soru Sorun;