Ayder Heliski

Bu yıl Ayder’de yeterli miktarda kar yağışının olmayışı nedeniyle yabancı firmaların heliski yapmayacaklarını açıklamalarının ardından Türk firmaları harekete geçti. Turizm merkezi olan Çamlıhemşin’in Ayder yaylasında kar yağışının yeterli olmadığını öne sürerek heliski uçuşlarını durduran yabancı şirketin aksine Türk firması harkete geçerek rezervasyon almaya başladı.

Türkiye’de heliski organizasyonları gerçekleştiren Anatolian Heliski firması yetkilisi Metin Beyazyüz, yaptığı açıklamada, Uzungöl’de kar yağışının istenilen seviyede olmadığı için sezonu açamadıklarını, Kaçkar ve Ayder dağlarındaki kar kalitesinin ise heliski için çok uygun olduğunu söyledi.

Bu yıl kar geç ve az yağmasına rağmen Ayder’de yeterince kar olduğunu ifade eden Beyazyüz, “Şimdi kafileleri getireceğiz. Gelecek gruplar arasında Fransa, İsviçre, Belçika, İngiltere, Rusya Federasyonu’ndan ekipler bulunuyor. Yerli ekipler de ilgi gösteriyor. Nisan ayı sonuna kadar heliski sporunu sürdüreceğiz. Ayder bu sporu yaptırmak için alt yapısı ve otelleriyle hazır olduğunu gösteriyor.” dedi.

Heliski Yapılacak Alanlara Kısıtlama Getirildi

Heliski sporunun Türkiye’de her geçen yıl ivme kazandığını, buna karşılık bu yıl kayak yapılacak alanların daraltıldığını öne süren Beyazyüz, “Heliski 5–6 yıldan bu yana Türkiye’de Kaçkar Dağları bölgesinde yapılıyor. Bu organizasyonu da yabancı bir firma yapıyordu. Heliski organizasyonunu Türk firması olarak ilk kez biz gerçekleştiriyoruz. Daha çok kayakçıyı Türkiye’ye getirmek için çaba gösteriyoruz ancak bu sezon kayak yapılacak alanların genişletilmesi gerekirken aksine daraltıldı. Bu iş için en uygun yer olan Ayder bölgesine yasak getirildi. Bu kararla heliskinin Türkiye’de gelişmesinin önü de tıkandı. Kayakçı sayısında artış istiyorsak bazı engellemelerin de ortadan kaldırılması gerekir.” şeklinde konuştu.

Yılda 100 Kayakçı Geliyor

Heliskinin farklı ve yüksek maliyetli bir hobi olduğunu vurgulayan Beyazyüz, “Bir kişinin Türkiye’ye gelip gitmesi en az 6 bin Euro’ya maloluyor. Her yıl Türkiye’ye ortalama 100 civarında kayakçı geliyor. Bu yıl bu sayı daha da artacak. Bizler de bu işe gelen paranın büyük kısmının Türkiye’de kalması arzusuyla talip olduk. Yabancı firmanın organizatörlüğünde gelen kayakçının bıraktığı paranın yüzde 90’ı yurt dışına gidiyordu. Bizde ise rehberler hariç çalışanların tümü Türk. Helikopteri de Türk firmalarından temin ettik. Bizim organizasyonumuzla ülkemize gelen paranın yüzde 90’ı Türkiye’ye kalırken, yüzde 10’u yurt dışına gidiyor.” dedi.

Necati Tuzcu – Rize

Kaynak: Star Gazete

Benzer Konular
Trabzon’un Parlayan Yıldızı Uzungöl
Uzungöl'de Doğal Hayat

Son yıllarda Trabzon'da turizm sektöründe meydana gelen atılımlardan en Devamı...

Yapılaşma ve Turizm
Uzungöl'de Yıkım Kararı

Kıyılarımızda, turistik yöre ve merkezlerimizde imar düzensizlikleri, çarpık yapılaşma, Devamı...

Trabzon – Bursa Arası Uçak Seferleri
Trabzon THY Seferleri

Bursa/Yenişehir- Trabzon arasında pazartesi, perşembe ve cumartesi olmak üzere haftanın Devamı...

Yorum yapın / Bize Soru Sorun;