Karaca Mağarası

Karaca Mağarası, Gümüşhane’nin 17 km. kuzeybatısında, Torul ilçesine bağlı Çebeli köyü sınırları içerisin de yer alan Kırantaş mevkiinde bulunmaktadır. Gümüşhane ilindeki mağaralar içerisinde turizme açık olan tek mağara olan Karaca Mağarası, ildeki en önemli turizm yeri konumundadır. Denizden 1550 m. yükseklikte bulunan mağarayı damlataşı şekilleri, sarkıtları, dikitleri, sütunları, bayrak şekilleri, org desenli duvarları, filkulakları, mağara çiçekleri, incileri ve traverten basamakları, mağara gülleri ve mağara içi traverten havuzları gibi oluşumlar süslemektedir.

Karacaköy Karstik Mağarası Berdiga Formasyonundaki Tombala kayalıklarında bulunmuştur. Bu kayalıklarda faylanmaların etkisiyle oluşmuş yarıklara, mağara şeklindeki oyuklara sıkça rastlanmaktadır. Erime sonucu oluşan bu büyük boyutlu oyuklar ise büyük mağaraları oluşturmuştur. İşte Karacaköy Karstik mağarası erime sonucu oluşan mağaraların en büyük ve en güzel bir örneği olup, adeta doğa harikasıdır. Karstik Mağara adını Karaca Mağarası‘nın 700 m kuzeydoğusunda bulunan Karaca (eski adi ile Masura) köyünden almaktadır.

Mağara yatay yönde gelişme göstermiş elipse benzeyen dört ayrı salonun birbirine birleşmesinden meydana gelmiştir. Mağara, hemen hemen elipse benzemekte olan dört ayrı salonun birleşmesinden oluşmaktadır. Mağarada sızan suların oluşturduğu duvar, damlataşları iki bölüme ayrılmış bu nedenle de mağarada ki salonların sayısı 6’ya çıkmıştır. Mağaranın giriş noktasından en uç nokta arası 105 metredir. Tavan yüksekliği ortalama 18m, toplam iç alan ise 1500m2’dir. Mağaranın özel klima özelliğine sahip havası ziyaretçilerine rahat bir atmosfer özellikle astımlılara sunarak, mağara turizmi yanında sağlık yönünden de önem arz etmektedir.

Gümüşhane Trabzon yolu ana güzergâhının 12. km’sinden kuzeye Korum Deresi vadisine ayrılan asfalt yolla 4 km. gidildikten sonra Karaca Mağarası‘na ulaşılmaktadır. Ana yol güzergahından sonraki yol çift şerit düzeninde ve asfaltlanmış, tur otobüslerinin rahatça gidebildiği bir yoldur.

Mağaranın toplam alanı 1500 m. ve uzunluğu ise yaklaşık 100 m’dir. Yatay olarak gelişme göstermiş ve yaklaşık elipse benzeyen dört ayrı salonun birbiri ile birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu salonlardan, ikisi çatlak sistemlerden sızan suların oluşturduğu duvar damlataşları ile ikiye bölünmüş ve böylece salon sayısı altıya çıkmıştır. Damlataşları oluşumları bakımından hem çok zengin renk ve şekilleri arz eder. Mağara içerisinde sarkıtlar, dikitler, sütunlar, bayrak şekilleri, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri, traverten havuzları ve traverten basamakları görmek mümkündür.

Dolomitik kireç taşları içersinde gelişen Karacaköy karstik mağarası daha önceleri yöre halkı tarafından bilinmesine rağmen, ilk bilimsel anlamda Karaca Köyü’nden (Masura Köyü) Jeoloji Mühendisi Şükrü Erüz’ün 1983 – 1990 yılları arasında yapmış olduğu çalışmalar ile turizme kazandırılmıştır. Karaca Mağarasıyla ilgili bilimsel çalışmalarda Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji bölümünden Prof. Dr. Remzi Dilek ve ekibinin yoğun çabaları olmuştur. Karaca Mağarası, Gümüşhane İl Turizm Müdürlüğü’ne bildirilerek tescillenmiş, fiili olarak tescili yapılmış ve fiili olarak turizme açılmıştır.

Karaca Mağarası, 1996 yılında turizme açılmış ve bu güne kadar mağara 1.000.000’dan fazla yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmiştir. Karadeniz Bölgesi’ne yapılan birçok tur organizasyonunda, tur güzergâhında bulunan Karaca mağarası, her yıl 15 Nisan ile 15 Kasım arasında, 7 ay boyunca turistik ziyaretlere hizmet vermektedir.

Karaca Mağarası girişinde yeme-içme ve dinlenme gibi ihtiyaçlara cevap verebilecek tesisler mevcuttur.
Karaca Mağarası Danışma Telefonu: +90 (456) 626 50 70

2018 YILI KARACA MAĞARASI GİRİŞ ÜCRETLERİ

Yetişkin : 10 TL

Öğrenci: 5 TL

Benzer Konular
Trabzon’un Parlayan Yıldızı Uzungöl
Uzungöl'de Doğal Hayat

Son yıllarda Trabzon'da turizm sektöründe meydana gelen atılımlardan en Devamı...

Yapılaşma ve Turizm
Uzungöl'de Yıkım Kararı

Kıyılarımızda, turistik yöre ve merkezlerimizde imar düzensizlikleri, çarpık yapılaşma, Devamı...

Trabzon – Bursa Arası Uçak Seferleri
Trabzon THY Seferleri

Bursa/Yenişehir- Trabzon arasında pazartesi, perşembe ve cumartesi olmak üzere haftanın Devamı...

Dünya’da Yat Turizmi ve Türkiye!
Dünyada ve Türkiye'de Yat Turizmi

Turist sayısı itibariyle turizmin dünya liginde ilk onun içinde Devamı...

Yorum yapın / Bize Soru Sorun;