
Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunan ve gün geçtikçe ülke sınırları dışında da ünü artan bölgenin turizm merkezi haline gelen Uzungöl’de 2018 yılı başına kadar başlaması planlanan yıkımlar hayal oldu. Kıyı şeridinde bulunan kamusal alanda ruhsatsız şekilde inşaa edilmiş tesislerin yıkımının planlandığı haberlere konu edildi fakat günümüze kadar hiç bir yıkım gerçekleşmedi.
Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin Doğu Karadeniz’deki uğrak yeri haline gelen ünlü turizm merkezi Uzungöl‘ün kıyısında bulunan ve ilk etapta yıkım kararı alınan ancak hukuki sürecin uzaması nedeniyle geciken yıkımlar Doğu Karadeniz‘de doğaya verilen değeri adeta gözler önüne seriyor. Yaz sezonu öncesi gerçekleştirileceği söylenen yıkımın sezon sonrasına kalması, 2018 genel seçim öncesinde İmar Barışı adı altında iyice rafa kaldırılması muhtemel. Tüm bu gelişmeler neticesinde konu ile ilgili olarak Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı’nın aylar önceki “Yeni turizm sezonu öncesi Uzungöl belli bir temizliğe kavuşmuş olacak” şeklindeki açıklama yapmış olmasına rağmen, aylardır hiç bir yıkım işleminin yapılmamış olması insanların akıllarında “Neyi bekliyoruz?” şeklinde sorulara neden oluyor.
Doğu Karadeniz Bölge turizmi açısından önemli bir yere sahip olan ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilen dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl’de otel, pansiyon ve işyeri sayısının kontrolsüz şekilde her geçen gün artış göstermesi, bölgede uzun süredir devam eden imar kirliği sorununu da ayyuka çıkarmaya devam ediyor. Dünyanın hiç bir yerinde turizm alanında kentsel dönüşüm uygulanmamasına rağmen, Milli Park ilan edilmiş bir bölge bu denli yapılaşmaya maruz kalması, ortada ihmalden daha fazlası olduğu kanısı insanlarda oluşmuş durumda. Karadeniz’in muhteşem doğasında dikkat çeken çarpık yapılaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kötü örnek olarak gösterilmiş, göl kıyısında yer alan bahse konu yapı ve tesisler için yıkım kararı alınmasının önünü açılmıştı. Öyle ki Cumhurbaşkanı’mız konu ile ilgili rahatsızlığını dile getirmemiş olsaydı bölge yöneticilerinin durumdan bir rahatsızlık duymadığı aşikardı. Cumhurbaşkanı’mızın talimatı üzerine harekete geçen yetkililer, bölgede başlatılan dönüşüm çalışmaları kapsamında Uzungöl’de, özellikle göl çevresindeki kamu arazisinde bulunan 20 kadar bazı yapı ve tesis için yıkım kararının uygulanması için çalışma başlatıldı, fakat bu çalışmalar söylemden öteye geçmedi. Son olarak genel seçimler öncesinde İmar Barışı kanunu ile yıkımlar iyice rafa kalktı.
UZUNGÖL PANAYIR HALİNDEN KURTARILMALI
Uzungöl‘ün sorumsuz yapılaşma sonucu almış olduğu panayır halinden kurtarılması ve ulusal haberlerde kötü örnek olarak verilmesinden tüm Trabzon halkı olarak bıktığımız bir gerçek. Yıllar önce Uzungöl’ü ziyaret etmiş olan turistler tekrar geldiklerinde karşılaşmış oldukları manzara karşısında tepkilerini dile getirmeden edemiyorlar. Bir de internet üzerinden Uzungöl fotoğraflarına bakarak gelen ziyaretçiler beklediğimiz bu değildi, fotoğraflarda böyle görünmüyor, çok tahrip edilmiş gibi tepkiler veriyor. Bu tepkilerden biz de artık bıkmış ve sıkılmış durumdayız. Kesinlikle bu gelişi güzel yapılaşmaların sözden öte önüne geçilmesi gerekiyor.
Başkan Tok, yıkımların yılbaşına kadar gerçekleşeceğini söylemişti
Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Uzungöl ve Ayder için ortaya koyduğu iradenin işlerini kolaylaştırdığına dikkat çekerek hazine arazileri üzerinde yapılan tesislerin 18. madde uygulamasıyla yıkılacağını söylemişti. Uzungöl’ün bu kararla birlikte çirkin yapılaşmalardan kurtarılacağını söyleyen Tok, “Yılbaşına kadar yıkımları gerçekleştireceğiz. Mahkeme kararı çıktı ama henüz bize tebliğ edilmedi” ifadelerini kullanmıştı. Ancak Tok, yılbaşına kadar yapılmayan yıkımları gerçekleştirmek bir kenara, yapılmayan yıkımlarla ilgili olarak açıklama yapmaktan da kaçınıyor. Bu gidişle yıkımları kendisi de görebileceğini sanmıyoruz.
YIKIMLAR GERÇEKLEŞMİYOR
Uzungöl’ün çarpık ve plansız büyümeyle almış olduğu çirkin görüntü önceki yıllarda gelmiş olan yerli turistlerin büyük tepkisini çekiyor. Uzungöl’ün turizm katliamına kurban gitmemesi için öngörülen yıkımların, bölgede henüz başlanmama nedeni “Yıkım sürecinde herhangi bir mağduriyete sebebiyet vermemek için hassas davranıldığı” şeklinde lanse edilse de, Uzungöl’de 2014 yılında tamamlanan imar planına rağmen hiç bir izin almaksızın bölgede kendiliğinden türeyen işletmelerin önüne geçmek için de idare tarafından bir çalışma yapılmamış olması ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bölgedeki turizm pastasından payını almak isteyen bir çok kişinin gerek 2014 yılında tamamlanan imar planına itirazları, gerek bölgedeki kontrolsüzlüğün vermiş olduğu boşluktan yola çıkarak kendi işletmelerini sorgusuz sualsiz kurmaları bölgedeki düzensizliğin başlıca sebeplerinden bazıları olarak görülmekte. Bu, dava sürecinin tamamlanmasında kamuya terk edilmiş yerlerin boşaltılması ve kıyı kenar çizgisinde bulunan alanların temizlenmesi aylardır gündemde, fakat konu ile ilgili olarak somut bir adım söz konusu değil. Gerekli tebligatlar yapıldı. İşletme sahipleri konudan haberdar, yıkılması planlanan işletmeler belli, gelin görün ki Çaykara Belediyesi tarafından öncelik olarak yürütülen bu faaliyetler şu an için çeşitli prosedürler ve hukuki süreçler olarak öne sürüldüğünden herhangi bir işlem yapılmış değil.
YENİ SEZONA YETİŞECEK?
Kaymakam Ayrancı, yapılması planlanan imar uygulamasının ve bahse konu belirlenen yapıların yıkım işleminin önümüzdeki yaz döneminde büyük bir çoğunluğu tamamlanmış olacağını söyledi. Yıkımlarda hukuki sürecin beklendiği için gecikme yaşandığını kaydeden Kaymakam Ayrancı şöyle konuştu:
“Kıyı kenar çizgisi içerisinde bulunan ve kamuya terk edilmiş alan içerisindeki yapıların yıkılması gerekiyor. Net bir sayı telaffuz etmemiz mümkün değil. Bir arsa içerisinde 3-4 yapı da olabilir, aynı arsa içerisinde tek bir yapı da. Ama temizlenecek alanlar belirli. Mülk sahiplerinin de bilgisi var. Onlar da zaten destekliyorlar. Buradaki en büyük avantajımız işletmecilerin, vatandaşın ve Uzungöl halkının bu anlamda bize destek olması. Kamuya terk edilmiş bir alansa burası, zaten ruhsatlı bir şekilde imar yapabileceği alan veriliyor. Koruma amaçlı imar planında dolayısı ile vatandaşta ruhsat alabileceği bir alana geçmek istiyor. Bu süreci tamamlamaya çalışıyoruz. Hassas gitmemizin sebebi, bazı mağduriyetlere sebebiyet vermemek ve telafisi olmayan hatalara yol açmamak. Bunun için dikkatli ve titiz ilerliyoruz. Bunun sonucunda da inşallah Uzungöl hak ettiği noktaya gelecektir. Hepimizin beklentisi o. Yıkımların başlayacağı net tarih söylemek mümkün değil. Tebligatlar ve bu tebligatlara yapılan belli başlı itirazlar var. Bizim dışımızda gelişen sebeplerden ötürü net tarih vermemiz söz konusu değil. Ama sezon öncesinde inşallah Uzungöl belli bir temizliğe kavuşmuş olacak. En hızlı şekilde çalışmaları tamamlamak için uğraşıyoruz.”
KAÇAK YAPI YIKIMINA HASSASİYET?
Uzungöl‘de yıkımlarla ilgili kesin bir sonuç olmadığını anladığımız bu süreç içerisinde, kimsenin yıkımlardan zarar görmemesi için titizlikle çalıştığını beyan eden yetkililer “Doğa Katliamı” karşısında zarar gören gelecek nesilleri bir kenara bıraktığı tartışmasız. Sonuç olarak göl ve çevresinde izinsiz/imarsız yapılaşma gerçeğinin bir kenara bırakılarak, bu işletmelerin yıkılmasından ötürü işletme sahibi kimsenin mağdur olmaması veya zarar görmemesi gibi bir kavramdan bahsedilmesi trajikomik bir durumdan ibaret.
Kamu arazisi üzerinde izin alınmadan yapılan çarpık yapılaşmaya yıllarca göz yuman idarecilerin, bugün Uzungöl‘de usulsüz yapılmış işletmelerin sahiplerini zarara uğratmamak adına göstermiş oldukları hassasiyete de bir anlam verememekteyiz.
Yorum yapın / Bize Soru Sorun;