
Dağcılığın birçok tanımlaması vardır. Bu tanımlardan biri, dağların zirvesine veya belirlenen bir bölümüne tırmanarak çıkmak demektir. Diğer bir tanım, her türlü zor koşul ve şart altında dağların zirvesine çıkmaya çalışmaktır. Geniş kapsamlı diğer bir tanıma göre ise, insanların öncelikle kendilerini ve doğayı tanımalarını sağlamak, kişilerin fiziksel ve psikolojik sınırlarını test etmesini sağlamak için dağlara tırmanmasına dağcılık denir. Dağcılık bir yarışçısı ve seyircisi olmayan sporlardandır. Ayrıca dağcılık yaralanma ve ölüm riski olan spor dallarından biridir. Sadece tırmanmaktan oluşmayan dağcılıkta risk, her çeşit zorluk ve dolayısıyla mücadele gerektiren bir alandır. Dağcılık birçok özelliği bir arada bulundurmayı gerektiren bir spordur. Kişinin kendini tanıması kadar tırmanmayı düşündüğü dağın doğasını tanıması da önemlidir. Uzungöl’de de yapabileceğiniz treeking ve dağcılık sporu için ihtiyacınız olacağını düşündüğümüz bu yazıyı sizler için hazırladık.
Tırmanış sırasında karşılaşılabilecek zorlukların üstesinden gelme becerisi şarttır. Dağcılığın temel unsurlarından biri tırmanış teknik bilgisi ve bu bilgiyi uygulama becerisidir. Uygun malzeme seçimi dağcılığın temel unsularından bir diğeridir. Tırmanılacak dağın özelliklerine göre oluşturulacak malzeme, bilgi ve deneyimle kullanıldığında tırmanışın zevkini attıracaktır. Kişinin kondisyonu da dağcılığın temel unsurlarından bir diğeridir. Fiziksel ve psikolojik dayanıklılığın yanında kondisyonu arttırıcı hazırlık ve antrenman önem taşır. Dağcılık genellikle bir ekip sporu olarak yapılır. Bu nedenle ekibin uyumu yine dağcılığın temel unsurlarından biridir. Dağcılıkta bilgi de en önemli temel unsurlardan biridir. Rota dışına çıkmamak, zamanı iyi kullanmak, malzeme seçimini yeterli miktarda yapmak için dağcının bilgi ve tecrübesinin yeterli olması gerekir. Doğayı ve tırmanılacak dağı tanımayı gerektiren dağcılık sporu yaşanacak şartlar ve koşullar nedeniyle özel kıyafetler gerektirir. Dağ tırmanışı için yanınızda neler olmalıdır? Dağcılığın en vazgeçilmez unsuru kesinlikle malzemedir. Malzemesiz tırmanış düşünülemez.
1) Dağcılıkta Kullanılan Giyim Malzemeleri
Bere, şapka, yüz maskesi, su geçirmez pantolon, şort, kazak, tişört, alt ve üst olmak üzere uzun iç giyim malzemesi, termal içlik, nefes alabilir dış katman ceket, polar, dağ ayakkabısı, yürüyüş ayakkabısı, rüzgârlık, alt ve üst olmak üzere yağmurluk, dolgu malzemesi ile yapılmış anorak, yelek, çorap ve yedeği, eldiven (beş parmaklı eldiven, orta kat ve dış kat eldiven) başlıca giyim malzemeleridir. Ayrıca balaklava, bandana, tozluk, sandalet, mayo, gömlek gibi malzemeler de dağcıların yanlarında bulunmalıdır.
Yüksek irtifa ve yayla konumu itibariyle yukarıda sıralamış olduğumuz malzemeler sadece Uzungöl için planladığınız kamp sırasında değil, Karadeniz Dağları ve diğer tüm sportif dağcılık faaliyetlerinizde ihtiyaç duyacağınız ekipmanlardır.
2) Kamp Malzemeleri Ve Yürüyüş Sırasında Kullanılacak Malzemeler
Sırt çantası (hafif sırt çantaları tercih etmek yükü hafifletmek açısından önemlidir), günlük çanta, bel çantası, hedik, baton, foglar, tur ayakkabısı, tur kayağı, tabi ki çadır (4 mevsimlik ve tek kurulum çadırlar tercih edilmelidir), çadır tamir seti, kazıklar, kar fırçası, kar küreği, bivak torbası, uyku tulumu (ısı değeri, ağırlığı ve paket boyutu dikkat edilmesi gereken özellikleridir) ve uyku tulumu iç astarı, şişme veya kapalı köpük mat, şişme mat tamir seti, fener, alın feneri, yedek pil, yedek ampul, mum ve mumluk gibi malzemeler gerek yürüyüşler sırasında gerekse kamp kurulması sırasında dağcıların yanında bulunması gereken malzemelerdir.

3) Dağcılıkta Kullanılan Teknik Malzemeler
Kaya çekici, kazma, buz çekici, kask, emniyet kolonu, krampon ve anahtarları, emniyet kolonu, tırmanış ipi ve ip torbası, kişisel iniş ve emniyet alma malzemeleri, karabinalar ve diğer emniyet malzemeleri, çığ sondası, kaya tırmanış ayakkabısı, buz vidaları ve deadman gibi teknik malzemeler de dağcıların tırmanış sırasında yanlarında olmalıdır.
4) Gerekli Temizlik Malzemeleri
Kişisel temizlik malzemeleri, diş fırçası, diş macunu, tuvalet kağıdı, ıslak mendil, çöp poşeti, bulaşık deterjanı, havlu ve sabun gerekli temizlik malzemeleridir.
5) Gerekli Mutfak Malzemeleri
Plastik tabak, bardak (tabak ve bardakların katlanma özelliği olanlar seçilirse taşınan yüykün azalması söz konusu olur), çatal, kaşık, bıçak, tencere, tava, termos, su şişesi ve su şişesi kılıfı, su filtresi, ocak (Ipg kartuşu ve bu kartuşla uyumlu kamp ocakları tercih edilebilir), ocak tamir seti ve ocak rüzgârlığı, yuvarlak olmayan saklama kapları (köşeli olmayan kapların kapasiteleri verimli kullanılamamaktadır), sudan etkilenmeyen kibrit ve çakmak gibi malzemeler dağcılar için gereklidir.

6) Yiyecek ve İçecekler
Ambalajlanmış yiyecekler, sıcak içecekler, tuz, şeker ve baharatlar, vitamin hapları, elektrolit tabletleri veya tozu dağcıların yanlarında bulundurmaları gereken yiyecek ve içeceklerdir. Taze meyveler çabuk bozulacağı için alınmaması gereken yiyeceklerdendir. Daha çok hazır çorba, kuru et, makarna ve konserve gibi taşırken bozulmayacak yiyecekler tercih edilmelidir.
7) Gerekli Diğer Malzemeler
Güneş Yağı, güneş gözlüğü ve yedeği, fırtına gözlüğü, kol saati, dudak kremi, böcek kaçıran kremler ve malzemeler, harita, çakı, pusula, çığ sinyal cihazı, düdük, kağıt ve kalem, plastik kelepçe, termometre, altimetre, dikiş seti, dürbün, yardımcı ipler, yedek çanta torbası, para, kimlik, jeton, telefon kartı, telsiz ve pilleri, ilk yardım malzemesi, survival malzemesi, saat, radyo, sıkıştırma perlonları, özel ilaçlar, ağrı kesici ilaçlar, ateş düşürücü ilaçlar ve alınmış gerekli belgeler dağcıların yanlarında olmalıdır.

8) Elektronik Cihazlar ve Görüntüleme Cihazları
Cep telefonu (ihtiyaç duyulmadığı takdirde dağda bulunulan süre içinde mutlaka kapalı tutulmalıdır. Ancak acil durumlarda iletişime geçmek için telefonun kullanılması ve sonrasında bekleme durumunda telefonun kapatılması gerekmektedir), GPS (yerine göre hayat kurtarıcı olmaktadır), fotoğraf makinesi ve filmler dağcıların yanında olması gereken malzemelerdendir. Şarj bataryası elektronik aletleri sık sık şarj edebilecek kapasitede olmalıdır.
Yukarıda sayılan malzemeler kişinin kendi ihtiyacına göre, tırmanılacak dağın özelliklerine göre ve iklim şartlarına göre belirlenir. Dağcıların tırmanış sırasında mutlaka yanlarında olması gereken malzemeleri iyi belirlemeleri ve diğer malzemeler konusunda esnek olmaları tavsiye edilir. Taşınan yükün olabildiğince hafif ve minimal olması tırmanışı kolaylaştıracaktır.
Yorum yapın / Bize Soru Sorun;