
Gün geçmiyor ki Uzungöl çirkin bir habere konu olmasın. Yıllardır süregelen kaçak yapılaşma ve bunun çirkin sonuçlarını ortadan kaldırmak adına atılacak adımların reklamının boy boy haberlere konu edilmesi artık doğal yaşam meraklılarının ve özellikle Trabzon halkını bıktırma noktasına geldi. Belirli dönemlerde yapılan ve insanların tepkisini azaltmak yerine artık sinirlerine dokunan bu açıklamalar, insanları Uzungöl’de çoktan yapılmış olması gereken kaçak yapılarla ilgili yıkım haberlerine karşı duyarsızlaştırmış durumda.
Son olarak 12.07.2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Uzungöl ziyaretinde yapmış olduğu açıklamada, “İmar barışına uygun olmayan yaklaşık 118 yapı var. Bu yapılara ilişkin tebligatları yaptık. Süreç içerisinde imar barışına uygun olmayan yapıların yıkımını gerçekleştireceğiz” dedi.
Sayın Bakan söylemesine söyledi ama imar barışı öncesinde de aynı şekilde alınan yıkım kararı ve bunların tebliğ edilmesine rağmen konu ile ilgili olarak bölgede yaprak kımıldadığı yok. Ayrıca Sayın Bakan, sorumsuzca yapılaşmanın ayyuka çıktığı ve denetimsizliğin başını alıp gittiği beldede tüm sorumlu sadece kaçak yapılaşmanın sahipleriymiş gibi bir algı oluşturulmakta olduğunun farkında değil. Fakat bu kaçak yapılaşmanın 1 gecede oluşmadığı düşünüldüğünde denetim görevini yerine getirmeyenler hakkında ise Sayın Bakanın herhangi bir şey yapılacağına dair söylemi bulunmamakta.
Aklı başında bir vatandaşın kendi kendine “Bu kaçak yapılar buraya 1 gecede mi yapıldı? Gecekondu mu bunlar? Madem kaçak neden elektrik ve su bağlandı bu yapıya?” gibi basit soruları sorması durumunda kaçak yapılaşmanın bir çok suç ortağı olduğunu fark etmesi zor olmayacaktır.
Gelmiş olduğumuz bu son noktada ise 31.12.2017 tarihinin milat olarak kabul edilerek imar barışı adı altında bazı kaçak yapıların aklanması, bu tarihten sonra yine kaçak yapılaşma ile işletme açan kişiler tarafından “çifte standart uygulandığı” kaygısına sebep olmakta. Ayrıca 2017 yılından önce yapılan yapıların imara uygun olup olmadığı aklı başında -düşünen- vatandaşlar tarafından sorgulanmakta.
Uzungöl’de ilginç taşlar ve ağaç köklerinden yapılan hayvan figürlerinin yer aldığı müzeyi gezen Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Uzungöl’ün 1983 yılında Milli Park ilan edildiğini sözlerinin arasına sıkıştırmış. Yerel halk ve turistler açısından bakıldığında ise Milli Parklar statüsünde yer alan Uzungöl’e izinsiz çivi çakılmasına bile müsade edilmiş olması hayretler içerisinde karşılanmakta, koruma altında bulunan bölgeye İmar Affı adı altında bir müsamaha gösterilmiş olması bir kenara suç işleyenlerin cezasız bırakılıyor olması kamu vicdanını sızlatmakta olduğunu hissetmemiş olacak ki Sayın Bakan bu konulara hiç değinmedi.

Sayın Murat Kurum aynı zamanda 2003 yılında yaklaşık 30 bin hektara varan Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Uzungöl için, yılda yaklaşık 2-2,5 milyon turist ziyaretçiye sahip bir turizm cennetinin tahrip edilmesi, çirkin bir yapılaşmaya mahkum edilmesi konusunda atılmamış adımlar hakkında hiç bir açıklaması olmadı.
Uzungöl’ün Tarihi önemine binaen “Osmanlı’dan bugüne tarihimize, kültürümüze uygun olmayan kaçak yapıların da içinde olduğu bir yapılaşma sürecini hep birlikte izliyoruz. Biliyorsunuz Ayder’imize ilişkin bir kentsel dönüşüm sürecini başlatıyoruz. Şimdi de Uzungöl’ümüzde gerekli incelemeleri yaptık. Aynı Ayder’de olduğu gibi vatandaşlarımızla el birliği içerisinde, onlarla omuz omuza buradaki dönüşümü de gerçekleştireceğiz. İmar barışına başvuran yapılar var. İmar barışına uygun olmayan yaklaşık 118 yapı var. Bu yapılara ilişkin tebligatları yaptık. Süreç içerisinde imar barışına uygun olmayan yapıların yıkımını gerçekleştireceğiz.” şeklinde söylemlerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kaçak yapılaşmanın sorumluları hakkında görevi kötüye kullanmaktan ötürü işlem yapılıp yapılmayacağını dile getirmedi.
Uzungöl’e İki Otopark
Bu uygulamayı Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Çaykara Belediyesi ile yapacaklarını aktaran Bakan Kurum, “Bu uygulama kapsamında öncelikli olarak yapılan kaçak yapıların yıkımı gerçekleşecek. Akabinde Uzungöl’ün içinde ciddi anlamda trafik problemi var. Bu problemi halledecek bir, belki birden fazla otopark da bölgeye kazandıracağız. Hem girişinde hem de çıkışında olmak üzere iki otopark öngörüyoruz” diye konuştu.
Haberin başında yer alan 2010 yılına ait fotoğraftan da anlaşılacağı üzere otoparkların ücretsiz olacağını düşünmüyoruz. Kaldı ki insanlar araçlarını otoparka bırakıp konaklayacağı otele gitmek isteyeceğine de hiç akıl erdiremiyoruz açıkcası. Uzun bir yolculuk ardından Uzungöl’e gelen turistlerin araçlarında unutacakları ufak bir şarj kablosu için konakladığı otelden kalkıp otoparka gitmesi gibi bir durumu da göz önünde bulundurunca, yapılmak istenilen otoparkların neye hizmet edeceği konusunda biraz çekincelerimiz söz konusu.
Uzungöl’ün önemli millet bahçelerinden biri olacağını aktaran Kurum, bu çerçevede gölün etrafındaki yürüme yollarını yenileyeceklerini söyledi. Fakat Uzungöl etrafında yapılan yürüyüş yolunun kaç önce yapıldığı ve bu kadar kısa süre içerisinde tekrar yenilenecek olması sebebiyle yürüyüş yoluna önceden yapılan yatırımın kısa sürede çöp olmasının israf olduğuna ise hiç değinmedi.
İnsan ister istemez soruyor. 2016 yılında çekilmiş olan aşağıdaki fotoğrafta yer alan yürüyüş yolunun nesi vardı Allah aşkına? Yazık günah değil mi yaşanılan ekonomik sıkıntıların olduğu bu dönemde bu denli harcama yapılması?

“Vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde kira yardımı verecek şekilde en önemli kentsel dönüşüm projelerinden birini de Uzungöl’de yapacağız” diyen Bakan Kurum, “Çok kısa zamanda özlenen, Osmanlı döneminde atalarımızın bize emanet olarak bıraktığı tarihi, kültürel alanı da koruyarak gelecek nesillere aktarmak istiyoruz” ifadesini sözlerine ekleyerek, daha atalarımızdan bize emanet bırakılan Uzungöl’ü gelecek nesillere kaçak yapılaşmadan kurtararak aktaramadığımızı dile getirdiğini unutmuş olacak ki böyle talihsiz bir açıklamaya yer verdi diye düşünüyoruz.
Bakan Kurum, yapılacak çalışmalarla ilgili sorular üzerine, “Doğal güzellikleri bozan yapıların yıkımına iki ay sonra başlayacağız. Tebligatlar Valiliğimiz kanalıyla vatandaşlarımıza gönderiliyor. Bilhassa gölün çevresindeki yürüme ve bisiklet yollarımız düzenlenecek. Yine burada Hazineye ait arazileri Trabzon Büyükşehir Belediyemizle birlikte, üzerindeki yapılar temizlenerek buraya uygun yapılaşma şartları çerçevesinde düzenlemelerimizi yapacağız ve bu söylediğimiz imalatların büyük kısmını da 2020 yılı içerisinde tamamlayıp sezona hazır hale getirmek istiyoruz” diye sözlerini tamamladı ve aracına binerek Uzungöl’ü sorunları ile birlikte ardında bırakarak buradan ayrıldı.
Yıkım Haberleri Duyarsızlaştırıyor
Uzungöl ile ilgili gelişmeleri en yakından takip eden biri olarak kaçak yapılaşma ve bunun neticesinde ortaya çıkan çirkin görütünün gerek yerel, gerek ulusal basın-yayın organlarında Doğu Karadeniz’i karalama kampanyalarına konu edildiği haberlere süslüyor olması bir hayli can sıkıcı bir hale geldi.
Son 3 – 4 yıllık dönemde ortaya atılan “ Uzungöl’de Yıkım”, “ Uzungöl’de kaçak yapılar yıkılıyor”, “Kaçak yapı sahiplerine hapis” konulu haberler gerçeği yansıtmamakta ve ucu açık, ne zaman gerçekleşeceği hakkında farazi açıklamaların olduğu insanların güven duygularını zedeleyecek, yapılan kanunsuzluklara karşı duyarsızlaştıracak nitelikte sırf “haber olması için yapılan haber” türü içeriklerden ibaret kalmıştır.
Geldiğimiz son noktada artık daha fazla yıkım haberi duymak istemiyor ve daha önceki yıkım vaatlerinin görüntülerine yer verilmesini bekliyoruz. Çünkü suçlunun cezalandırılmadığı bir düzende herkes kendi adaletini arayacak ve bu sorumsuzca çoğalan kaçak yapılaşmada, izinsiz yapılaşma sahibi herkes kendisini haklı görmeye başlayacaktır.
Yorum yapın / Bize Soru Sorun;