
Uzungöl Tabiat Parkı’nda hakim ağaç türü genel olarak doğu ladinidir. Kayın, göknar, porsuk, sakallı kızılağaç, gürgen, fındık, ıstranca meşesi, dağ karaağaç, akçaağaç, kızılağaç, dere içlerinde de ceviz ve kestane, bitki örtüsünü oluşturan diğer ağaç çeşitlerindendir. Uzungöl 4 mevsim yemyeşil kalmayı her ne kadar çam ağaçlarına borçlu olsa da ilkbaharın gelmesiyle yeşeren bütün ağaçlar Uzungöl’ü Uzungöl yapan asıl unsurların başında gelmektedir. Sonbahar aylarında ise aynı ağaçlar kırmızı-kızıl-sarı-kahverengi renk tonlarına bürünerek bu sefer de ziyaretçilere harika bir sonbahar manzarası yaşatmaktadır.
Gölün su sathı, mevsiminde gelen su miktarı ile bağımlı olarak cüzi farklılıklar göstermektedir. Gölün boyu yaklaşık 1000 metre, eni 500 metre, derinliği ise 15 metre civarındadır. Uzungöl 2014 yılı öncesine kadar Çaykaraya bağlı Belde Belediyesiydi, bu döneme kadar Uzungöl Belediyesi tarafından yapılan düzenlemeler doğrultusunda gölün doğu kenarı duvar set örülmüş, bu setlerin önlerine de görüntü kirliliğini önlemek amacıyla ağaçlar dikilerek çevre yolu düzenlenmiştir. Bu yapılaşma birçok yerel ve ulusal gazete gündeminde yer almış, gölün doğal güzelliğinin bozulacağı yönünde birçok tepki toplamıştır.
Yaban hayatı bakımından çevresindeki ormanlarda dağ keçisi, karaca, ayı, kurt, yaban domuzu, sansar, porsuk, vaşak, çakal, tilki, tavşan, sincap, yaban ördekleri bulunmaktadır. Ziyaretçiler 4 mevsim yaban ördeklerini gölde ve gölün etrafında rahatlıkla görebilme imkanına sahiptir. Diğer yaban hayvanları görmeniz için biraz şansa, biraz da doğa yürüyüşüne ihtiyaç var. Uzungöl civarındaki yerleşim yerlerinin gelişmesi, turizm sezonunda helikopter turlarının düzenlenmesi ve insan popülasyonunun artması gibi nedenlerden ötürü diğer canlılara ormanların derinliklerinde veya vadinin daha ıssız bölgelerinde rastlamanız mümkündür. Gölde alabalık, kurbağa, ördek ve küçük su canlıları yaşamaktadır. Tesislerde bulunan yetiştirme göllerinden kaçan, işletmelerin göle bıraktığı veya Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın desteklediği projeler ile göle bırakılan alabalık türleri de gölde mevcuttur. Göl çevresinde bulunan yerleşim yerlerinde yaşayan yerel halka buradaki yaban hayvanların vermiş olduğu herhangi bir zarara dair günümüze kadar herhangi bir kayıt mevcut değildir.
Güneye doğru uzayıp giden Haldizen vadisi çok sayıda doğal zenginliklere sahiptir. Ayrıca Uzungöl’den yukarı doğru ilerledikçe dere boyu DSI tarafından oluşturulmuş ufak set göller mevcuttur. Bu alanlarda olta ile balık tutabilir, doğa yürüyüşü yapabilir uygun alanlarda dere kenarlarında piknik dahi yapabilirsiniz.
Uzungöl’e yaklaşık 10 ile 20 km mesafede dağların yüksekliklerinde yer alan 10 kadar ufak göl (Yedigöller olarak adlandırılır) bölgedeki aktivite zenginliğini arttırmaktadır. Kamp kurmak ve doğa gezisi için müsait olan bu alanlarda hoşça vakit geçirebilir, temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz. Uzungöl’de bulunan Tesislerden bazıları bu göllere safari şeklinde araçlarla başlayan doğa yürüyüşleri düzenlemektedir.
Yorum yapın / Bize Soru Sorun;