Rize’nin Tarihi ve Turistik Yerleri

Rize Balıkçı Barınakları

Rize dik yamaçlı vadileri, doruklara ulaşılabilir dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri, tarihi kaleleri ve coşkun akan dereleri ile çok özel bir turizm beldesidir. Turizm imkanlarının yanında sportif faaliyetlerde bulunmak isteyen ziyaretçileri için kano, deltaplan, dağ, kayak, trekking gibi bir dizi hobiyi icra edebileceiğiniz turizm etkinliğine uygun doğaya ve güvenilir ortama sahiptir.

Kaçkar sıradağlarının eteklerinde, Çamlıhemşin, Hemşin ve İkizdere ilçelerinde yoğun biçimde yer alan yaylaları, iyi korunmuş özgün mimarili evleriyle bulutların ötesinde misafirlerine adeta yeşilin tonlarıyla boyanmış bir doğa manzarası sunar turistlere. Bu yaylalardan Ayder, Aşağı-Yukarı Kavron ve Anzer yaylaları Rize’nin en tanınmış yayla turizm merkezlerindendir. Son zamanlarda Doğu Karadeniz’e artan turist ilgisinden nasibini alan yaylaların başında gelmektedirler. Yaz aylarında birçok yerli ve yabancı turisti ağırlayan yaylalarda günübirlik geziler için ören yerleri ve konaklamaya müsait yayla tesisleri bulunmaktadır.

Bölge sadece turizm faaliyetleri için değil aynı zamanda sağlık açısından önemli olan kaplıcalara da ev sahipliği yapmaktadır. Bu sağlık merkezlerinden Doğu Karadeniz’de sadece Ayder’de bulunmaktadır. Birçok hastalığa iyi geldiği kanıtlanan kaplıca turizmin de etkisiyle bölgede ilgi odağıdır. Ayrıca içmece olarak Rize zengindir. Özellikle ANDON içmecesi mide ve böbrek hastalıklarına iyi gelmektedir. İkizdere Ilıca Köyü’nde de kaplıca tesisleri oluşturma amaçlı sıcak su sondaj çalışmaları yapılmaktadır.

Dağ sporlarına müsait Kaçkar Dağları Türkiye’nin 4. büyük dağıdır. Alp dağları silsilesindendir. Yeryüzü şekilleri Yürüyüşler, dağ tırmanışları ve safari için uygun bir ortam oluşturur. Yürüyüş etkinliğinin yanında Rize derelerinde özellikle Fırtına ve İyidere’de karların eridiği dönemlerde “Kano” ve “Rafting” sporları yapılmaktadır. Flora ve fauna olarak da Türkiye’nin Kuzeydoğusunda iklim geçiş bölgelerine yakın olmasından ötürü birçok türe ev sahipliği yapmaktadır. Kaçkar’ların zengin florası, sahip olduğu sığ bitki örtüsü beraberinde kuş ve kelebeklerin fazlalığı bölgede “Kuş ve Kelebek Gözlemciliği” gibi doğa gözlemlerinin yapılabilmesine imkan sağlamıştır. Özellikle İkizdere Çamlık bölgesi bu aktivite için çok uygun bir ortam oluşturur.

Rize’de bulunan bazı tarihi ve Turistik Yerler hakkında bilgilere aşağıda ulaşabilirsiniz:

Rize Kalesi: İl merkezinin güneybatısındadır. 1314-1330 tarihleri arasında Cenevizliler tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Deniz yüzeyinden 160 m yükselikte olan kalenin surları 15-20 m yüksekliktedir. Kalenin çevresinde savunma hendeği yoktur.

İslampaşa Camii: 16.yüzyılda Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun tarafından yaptırılmıştır. 1952 de restore edilen caminin minaresi tekşerefelidir.

Cafer Paşa Camii: 16. yüzyılda Rize fatihi olarak bilinen Cafer Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Çayeli (Zeleki) Kalesi: Çayeli’nin 2 km doğusunda Artvin- Rize karayolundaki tünelin üstünde yıkıntı halindedir. Kale’nin 12. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

Kız Kalesi: İlçe merkezi Pazar’ın batı girişinde, denizin içindeki büyük bir kaya üzerindedir. 8.yüzyıl Bizans yapısıdır.

Kale-i Bala: Çamlıhemşin’in 40 km güneyindeki Hisarcık köyündedir. M.Ö. 200 lerde yapıldığı sanılmaktadır. 16 burcu ve bir gözetleme kulesi bulunmaktadır.

Zilkale: Çamlıhemşin’in 12 km güneyinde yüksek bir tepenin üzerindedir. 6.yüzyılda Bizanslılar tarafından yapıldığı sanılan kalenin 8 burcu ve gözetlem kulesi vardır. Kalenin savunma hendeği durumundaki Zil Deresine bir merdivenle inilir. Kalede su sarnıçları, erzak ambarları ve konak kalıntılarına rastlanır.

Ayder Kaplıcası: Kaçkar Dağlarının yamaçlarında yer alan Ayder Kaplıcasına Çamlıhemşinden 18m lik bir dağ yoluyla ulaşılır. Oligometalik, termal ve radyoaktif olan kaplıcanın suları, mide, bağırsak ve böbrek hastalarına iyi gelir.

Andon İçmesi: Rize’den 30 km uzaktadır. Karbondioksitli, demirli, alkalin, acı ve bikarbonatlı olan sular, karaciğer, safrakesesi, mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Gut hastalıklarına iyi gelir. Gut hastaları ve zayıflamak isteyenler buraya gelir.

İkizdere (Şimşirli) İçmesi: Rize’ye 53 km uzaklıktadır. Bol karbondioksitli olan içme, sindirimi kolaylaştırır.

Rize Kalesi : İl merkezinin güneybatısındadır.1314-1330 tarihleri arasında Cenevizliler tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Deniz yüzeyinden 160 m yükselikte olan kalenin surları 15-20 m yüksekliktedir. Kalenin çevresinde savunma hendeği yoktur.İslampaşa Camii :16.yüzyılda Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun tarafından yaptırılmıştır. 1952 de restore edilen caminin minaresi tekşerefelidir.Cafer Paşa Camii : 16. yüzyılda Rize fatihi olarak bilinen Cafer Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Çayeli (Zeleki) Kalesi :Çayeli’nin 2 km doğusunda Artvin- Rize karayolundaki tünelin üstünde yıkıntı halindedir. Kale’nin 12. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

Kız Kalesi : İlçe merkezi Pazar’ın batı girişinde, denizin içindeki büyük bir kaya üzerindedir. 8.yüzyıl Bizans yapısıdır.

Kale-i Bala : Çamlıhemşin’in 40 km güneyindeki Hisarcık köyündedir. M.Ö. 200 lerde yapıldığı sanılmaktadır. 16 burcu ve bir gözetleme kulesi bulunmaktadır.

Zilkale : Çamlıhemşin’in 12 km güneyinde yüksek bir tepenin üzerindedir. 6.yüzyılda Bizanslılar tarafından yapıldığı sanılan kalenin 8 burcu ve gözetlem kulesi vardır. Kalenin savunma hendeği durumundaki Zil Deresine bir merdivenle inilir. Kalede su sarnıçları, erzak ambarları ve konak kalıntılarına rastlanır.

Ayder Kaplıcası : Kaçkar Dağlarının yamaçlarında yer alan Ayder Kaplıcasına Çamlıhemşinden 18m lik bir dağ yoluyla ulaşılır. Oligometalik, termal ve radyoaktif olan kaplıcanın suları, mide, bağırsak ve böbrek hastalarına iyi gelir.

Andon İçmesi : Rize’den 30 km uzaktadır. Karbondioksitli, demirli, alkalin, acı ve bikarbonatlı olan sular, karaciğer, safrakesesi, mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Gut hastalıklarına iyi gelir. Gut hastaları ve zayıflamak isteyenler buraya gelir.

İkizdere (Şimşirli) İçmesi : Rize’ye 53 km uzaklıktadır. Bol karbondioksitli olan içme, sindirimi kolaylaştırır

Kaydet

Kaydet

Benzer Konular
Trabzon’un Parlayan Yıldızı Uzungöl
Uzungöl'de Doğal Hayat

Son yıllarda Trabzon'da turizm sektöründe meydana gelen atılımlardan en Devamı...

Yapılaşma ve Turizm
Uzungöl'de Yıkım Kararı

Kıyılarımızda, turistik yöre ve merkezlerimizde imar düzensizlikleri, çarpık yapılaşma, Devamı...

Dünya’da Yat Turizmi ve Türkiye!
Dünyada ve Türkiye'de Yat Turizmi

Turist sayısı itibariyle turizmin dünya liginde ilk onun içinde Devamı...

İstanbul İnanç Turizmi Zirvesi 2010
İstanbul İnanç Turizmi Zirvesi 2010

“İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde, Birliğimiz tarafından Devamı...

  • reply kadir ,

    RİZE SOĞUKSUNUN YOLARINI KAZDALLARIN FUL YOLUNU BETON ETMENİZİ ARZ EDERİM

    • reply kemal ,

      aynen

      Yorum yapın / Bize Soru Sorun;