
Uzungöl, özel ekolojik koşullara sahip, aynı zamanda kozmetik ve tıpta kullanılan uluslararası değer taşıyan zengin bir bitki örtüsüne sahip bir bölgedir. Bu sebeplerle Uzungöl 1989 yılında tabiat parkı, 2004 yılında ise özel çevre alanı ilan edilmiştir. Trabzon’un güney doğusunda ve Soğanlı Dağları’nın eteklerinde yer alan Uzungöl, yaklaşık 500 yıl önce bu heyelanın Haldizen Çayı nı bozmasıyla meydana gelen heyelanın oluşturduğu doğal bir göldür.

Gölün rakımı yaklaşık 1100 metredir ve elips şeklinde olan gölün genişliği ise yaklaşık 7 kilometredir. Burada Ormanlar bitki çeşitliliği zenginliği içerisindedirler, genellikle bolca doğu ladini ve doğu kayını ağaçlarına sahiptirler. Rakım arttıkça floranın bitki çeşitliliği değişimler göstermektedir. Mesela aynı çiçeğin başka bir rengini daha yüksek bir rakımda görebilirsiniz. Örneğin, 500 metrede kırmızı kavak görebilirsiniz ancak 750 metreye ulaştığınızda aynı bitkiyi sarı renkte görmek mümkündür. Uzungöl bölgesi çok zengin bitki çeşitliliğine sahiptir. Uzungöl’de yaklaşık 157 farklı bitki türü bulunmaktadır.

Uzungöl’deki yaşam çeşitliliği hakkında şunları söyleyebiliriz; bölgede yirmiye yakın vahşi hayvan bulunmakta. Bu hayvanlar; dağ horozu, ayı, dağ keçisi, tilki, vaşak, kurt, çakal, alacakaranlık gelinciği, geyik, peçeli baykuş ve yabani tavşanlar dır. Bölge kuş çeşitliliği açısından da oldukça zengindir. Bölge 150 farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu yüzelli kuşun, elliye yakını mevsimlik göçler sırasında bölgede yaşayan kuşlardır. Belirtilen bu nedenlerden dolayı bölge kuş gözlemciliği için oldukça uygun bir bölgedir. Kış mevsiminde donan gölde 15 farklı kuş türünü gözlemleme olanağına da sahipsiniz. Uzungöl’deki flora çeşitliliği için birkaç örnek vermemiz gerekirse bu çiçek türlerini şu şekilde sıralayabiliriz; Kara Mürver, Titrek Kavak, Ala Körigen, Güzelavrat Otu, Kara gözlü Turnagagası, Sığır kuyruğu, Karahindiba, Yavşanotu, Doğu Karadeniz göknarı, Mavi ladin, Doğu Ladini, Kırkbatıran, Bürük, Çan çiçeği, Anadolu üçgülü, Köse yonca, Yabani Hindiba, Horoz ibiği, Altın Otu, Zehirli Yonca, ve Kuşburnu.
Yorum yapın / Bize Soru Sorun;